Najviac dreva kradnú obyvatelia obcí, v ktorých sú rómske osady

23.01.2011 Poprad

Tatranská Lomnica 23. januára (TASR) – Viac ako 440 metrov kubických dreva, ktorého hodnota presahuje 1400 eur, si z Tatranského národného parku (TANAP) odniesli obyvatelia podtatranských obcí na kúrenie nezákonne.
Pracovníkom Štátnych lesov (ŠL) TANAPu sa počas minulého roka podarilo pri čine prichytiť takmer 130 páchateľov. \"Tak ako v predchádzajúcom roku, aj vlani išlo zväčša o krádeže dreva v objeme nepresahujúcom meter kubický na jeden prípad a o vynášanie haluziny ponechávanej z dôvodu ochrany prírody ako biomasa v lesných porastoch, \" priblížil Peter Uram zo ŠL TANAPu.
Jednou z lokalít TANAPu, v ktorej sa nezákonne stráca drevo, je aj Národná prírodná rezervácia Mokriny. \"Bolo len otázkou času, kedy začnú vyberať drevo aj z týchto najvzácnejších území. Pretože okolité porasty sú po ich zásahoch doslova zničené, \" zdôraznil Uram.
Od začiatku minulého roku evidujú ŠL TANAPu v nimi spravovanom území TANAPu 128 krádeží drevnej hmoty. Najviac sa kradne drevo v ochranných obvodoch Kežmarské Žľaby, Tatranská Lomnica a Červený Kláštor. Páchateľmi sú takmer výlučne obyvatelia podtatranských obcí Lomnička, Stráne pod Tatrami, Rakúsy, Veľká Lomnica a Huncovce, ktorí sa z chráneného lesa pokúsili odniesť drevnú hmotu a haluzinu v hodnote presahujúcej 1200 eur. Ide o obce, v ktorých sa nachádzajú väčšie či menšie rómske osady.
Do konca minulého roku sa podarilo v spolupráci s políciou vyriešiť 97 prípadov krádeží dreva, 29 páchateľom bol uložený trest odňatia slobody s podmienečným odkladom, dvom páchateľom súd uložil peňažný trest. Šiestim zlodejom bol uložený trest výkonu povinných verejných prác v rozsahu 50 až 80 hodín.
 

Vyberte región